Meer en meer werknemers verwachten dat de werkgever stappen zet om hun mentale en fysieke welzijn te verbeteren. Als werkgever vraag je je waarschijnlijk af waarom je hier tijd en energie in moet steken. Uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt dat bedrijven met een groot werkgeluk een veel lager absenteïsme, een lager verloop en een hogere efficiëntie hebben. Dat klinkt als muziek in de horen, toch?
Maar hoe pak je dit nu aan als werkgever? Door enkele kleine stappen te zetten, kan je al een groots resultaat behalen. De volgende 5 tips helpen je als werkgever op weg om je medewerkers gelukkiger te maken.
-
Geef verantwoordelijkheid
Geef je werknemers binnen hun takenpakket een stukje verantwoordelijkheid. Geef ze voldoende ruimte om zich te kunnen ontplooien binnen je bedrijf. Ga er vanuit dat zij ook het beste willen voor je bedrijf en de nodige resultaten willen halen. Durf los te laten en vertrouw op de kennis en de kunde van je werknemers. We worden toch allemaal blijer als we initiatief kunnen nemen? En waar kan je als werkgever nu meer van dromen dan van een medewerker die je ziet groeien en ontplooien? En wie weet, leer jij ook nog wel iets van hen bij!
-
Zoek naar verbinding
Probeer een bedrijfscultuur te ontwikkelen waarin niet alleen jij je goed voelt, maar ook je werknemers. Als je medewerkers zich betrokken voelen en kunnen identificeren met je bedrijf, gaan ze ook automatisch meer plezier krijgen in hun job.
Durf je bedrijfscultuur regelmatig af te toetsen met je werknemers. Wat vinden zij van je kernwaarden? Kunnen ze zich er in vinden? Zijn er misschien nog andere waarden die ze belangrijk vinden? Herkennen ze zich in de visie en missie van je bedrijf? Voelen ze zodanig een band met je bedrijf dat ze zich spontaan als ambassadeurs gaan gedragen?
Laat zien dat het niet alleen om het werk zelf draait, maar ook het groter geheel waar je bedrijf en de werknemers samen deel van uitmaken.
-
Zorg voor ontspanning op het werk
Wordt er binnen jouw bedrijf gelachen? Zijn er momenten van ontspanning mogelijk? Mag de boog af en toe eens niet gespannen staan?
De grote uitdaging is ervoor te zorgen dat je werknemers zich op een bepaalde manier kunnen ontspannen, zonder dat andere collega’s te veel afgeleid worden en het werk er onder te leiden heeft. Als ondernemer kan je hierin het voortouw nemen. Stimuleer je werknemers bijvoorbeeld om hun middagpauze samen te nemen, om samen een wandeling te maken, sluit vrijdag af met een drankje, organiseer af en toe een niet-formele activiteit, organiseer eens een sport-moment,…
In de meeste bedrijven werkt ontspanning uitstekend om het werkplezier te vergroten en de onderlinge band te versterken.
-
Stel duidelijke doelen
De meeste medewerkers houden van uitdagingen én van duidelijkheid. Zorg er voor dat je werknemers concrete doelen hebben. Duidelijkheid creëert rust en stimuleert werknemers om de doelen te bereiken. Je kan zorgen voor individuele doelen, teamdoelen en/of bedrijfsdoelen. En vergeet zeker niet om je medewerkers te erkennen als ze een doel hebben behaald Een leuke beloning na het behalen van een (team)doel werkt altijd aanstekelijk. Wees ook hier creatief. De beloning moet niet altijd geld zijn, maar kan ook een kaartje zijn, een leuke activiteit, een cadeautje,… Vergeet hierbij de persoonlijke touch niet! Wedden dat een kaartje met een persoonlijke tekst of een cadeau met een persoonlijke mening nog heel lang in de herinnering van je werknemer zal blijven hangen.
-
Zorg voor een goed hr-beleid
Een goed onderbouwd hr-beleid is één van de fundamenten van werkgeluk. Het zorgt voor de structuur waarbinnen werkgeluk kan ontstaan en zich kan nestelen in de organisatie.
Volgende zaken kan je bijvoorbeeld opnemen in je hr-beleid:
- onthaalbeleid nieuwe werknemers
- een veilige en gezonde werkomgeving
- correcte verloning en gelijke kansen
- contracten en afspraken die voldoen aan de wetgeving
- een duidelijk verzuimbeleid
- opleiding en ontwikkeling
- opvolging van de werknemer
Door een goed personeelsbeleid te voeren, is er rust en duidelijkheid binnen je bedrijf. Je personeel zal zich goed voelen en zich concentreren op het werk dat gedaan moet worden. Over de fundamenten moeten ze zich geen zorgen maken. Deze zijn verankerd in de organisatie, waardoor er meer ruimte komt om initiatieven te nemen die leiden naar meer werkgeluk.
Werkgeluk, werknemersgeluk en werkgeversgeluk gaan samen hand in hand!
Ben je getriggerd door onze tips en wil je ook met jouw organisatie verder werken aan werkgeluk? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Talent4People helpt je hier graag mee verder!